Lezingen, presentaties & cursussen

Naast het schrijven over wereldse avonturen, praat ik er ook graag over. Diverse presentaties en lezingen voor de Volksuniversiteit Amsterdam  en voor culturele organisaties, wereldwinkels, bibliotheken en de recreatiebranche. 

Onderwerpen:

Pelgrim op twee werelddelen: Santiago de Compostela en Kumano Kodo
De camino naar Santiago de Compostela en de Japanse Kumano Kodo zijn spiritueel met elkaar verbonden. De pelgrim op het pad naar Kumano loopt naar de plek waar de zon opkomt, de pelgrim op weg naar Santiago bereikt zijn doel daar waar de zon ondergaat. Bovendien zijn het de enige twee pelgrimsroutes ter wereld die opgenomen zijn in de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Wie beide routes heeft afgelegd mag zich ‘dual pilgrim’ noemen. Wandel virtueel mee over ‘de weg’ van vroeger en nu, langs bijzondere plekken op twee werelddelen.
Datum 2024:  nog onbekend

De vele gezichten van Japan
In Japan zijn eeuwenoude tradities schijnbaar moeiteloos versmolten met de hectiek van het moderne stadsleven. Minimalistische zentuinen en ingetogen theeceremonies zijn net zo Japans als de ‘kawaii cultuur’ en de oorverdovende herrie die uit de gokpaleizen klinkt. In deze 5-delige cursusreeks maak je kennis met de vele aspecten waardoor het land zo uniek is. We reizen virtueel door de roemruchte geschiedenis, wandelen door tempeltuinen, bezoeken musea en weten na de laatste les wat de verassende geschiedenis van sushi, sashimi en tempura is. Datum 2024: mei 15, 22 en 29, juni 5 en 12. Locatie Metis College Amsterdam.
Cursus op locatie Volksuniversiteit Amsterdam

Tulpenkoorts
De tulp heeft een lange weg afgelegd voordat deze exoot als Hollands symbool en ‘nationale trots’ werd geclaimd. In deze lezing volgen we de reis van de tulpenbol van de bergen in Centraal-Azië, via Anatolië en Midden-Europa naar de Lage Landen. Geïllustreerd met veel beeldmateriaal wordt aandacht besteed aan de Hollandse tulpenmanie in de 17e eeuw, aan de rol van de tulp in de islamitische- en westerse (schilder)kunst en aan de geschiedenis van de bollenstreek en de ontwikkeling van de teelt. Datum 2024 nog onbekend.

Japan in vier seizoenen
Nergens worden de seizoenen zo intens beleefd als in Japan. De vier jaargetijden zijn verbonden met specifieke verhalen, rituelen en bijzonderheden. Dichters bezingen in haiku’s de schoonheid van het voorjaar en de meedogenloosheid van een ijzige de winter. Kimono- en waaierdessins zijn aangepast aan het seizoen, zelfs de kookkunst volgt het jaarlijkse ritme. In deze lezing reizen we virtueel door de Japanse lente, zomer, herfst en winter.
Bij voldoende belangstelling wordt er in het vroege voorjaar een kersenbloesemwandeling georganiseerd door Amsterdam-Zuid, afgesloten met een theebezoek en de Japanse tuin van het Okura Hotel. De datum wordt vastgesteld als we weten wanneer de bomen in bloei staan.

Tokyo, I'm on my way
Over het oude Edo van shoguns en samoerai én over de moderne metropool die de Olympische droom van 2020 een jaar heeft moeten uitstellen. Een zwerftocht door een grenzeloze, soms 'dorpse' stad waar kwieke senioren, trendy jongeren, salarymen en zwervers, schuinsmarcheerders en lekkerbekken hun eigen habitat hebben. Op aanvraag

Reis om de wereld in 80 smaken
Een kijkje in de pannen van de Zuid-Afrikaanse 'regenboogkeuken', een proefje van de 'smeltkroesgerechten' van Madagaskar en verder virtueel op reis naar het Verre Oosten en -Westen. Een culinaire lezing over  keukengeheimen, exotisch fastfood en 'griezel/kan je dat ook eten?'-gerechten. Op aanvraag

De keizerlijke keuken van China
In de keizerlijke keuken van de Verboden Stad werd het beste van alle regionale keukens verenigd, onder toeziend oog van 'Het Bureau voor Uitgelezen Spijzen'. Aan tafel met de keizers van oude dynastieën en met hedendaagse 'nieuwe keizers'. Op aanvraag

Zen en de kunst van de Japanse keuken
Een culinaire omzwerving door het land van de Rijzende Michelin Sterren. Een lezing over Zen in de keuken, de wereldwijde triomftocht van noedels en het verrassende verhaal over de herkomst van sushi, sashimi en tempura. Op aanvraag

(Bij)geloof, hoop & liefde in de wereldkeuken
Over offergaven, spijswetten, voedseltaboes, 'zondig' eten, zinnenprikkelende ingrediënten en troostende kippensoep. Op aanvraag

Biografie van producten
Over de herkomst en geschiedenis van o.a. lustopwekkende pepers en knoflook, zondige tomaten en hoe een onooglijke knolletje uit de Andes het tot oer-Hollandse pieper schopte. Op aanvraag

'A nice cup of tea' of de kunst van thee(zetten)
'In koffielanden liggen de dingen aan de oppervlakte. In theelanden speelt alles zich af onder een sluier van mystiek', aldus de hoofdpersoon in de roman De Pijnboomeilanden (Marion Poschmann). Het eerste kopje thee werd 5000 jaar geleden gedronken en heeft het sindsdien de wereld veroverd. Eventueel met theeproeverij. Op aanvraag

Wandelschoenen
Offerschaal (puja thali) in India
Sushi Chef
Marktman in Paramaribo
Marktvrouw in China
Macha thee